BABY HAPJES TIPS AND TRICKS

    Nadat ik toch vaak de vraag kreeg “wat geef jij Nora te eten?’ en al helemaal wat geef je een mini in het begin te eten? Ben ik even mijn foto bibliotheek in gedoken (want ja, je vergeet alles! Niet alleen dat baren heel pijn deed en dat je baby in het begin veel heeft gehuild! Ook een goede tip zo tussen de haakjes door 😉 zet alles, maar dan ook echt alles op de foto en neem een dikke i-cloud abonnement zodat je nooit meer vergeet wat er allemaal is gebeurt. Dus..) Wat gaf ik Nora eigenlijk te eten? Wij zijn vrij vroeg begonnen om Nora te laten wennen aan hapjes. Dit doordat Nora in het ziekenhuis had gelegen en daar werd aangeraden om alvast te beginnen zodat ze wat meer vitamines binnen kreeg dan alleen fles voeding. (Iedereen heeft hier vaak een ander idee over, maar volgens mij voel jij als moeder wel aan wat jou mini kan hebben en waar het aan toe is! Als jij dol bent op eten, net als ik kan je vast ook niet wachten om te beginnen met mini hapjes. Je kan je even inlezen in verschillende boeken maar voel vooral aan wat goed bij jullie thuis past!)

Goed, de hapjes. Ik kan je in ieder geval vertellen dat er 1 held is bij ons in huis! Wij kregen de tip van een vriendinnetje (je weet wie je bent, en je bent geweldig 😉 ) dat de philips avent stomer erg handig was. Ik als niet zo goede koker (ik kan heel goed bakken en dingen dicht schroeien… maar dan houd het ook wel een beetje op) en eigenlijk wel bij mijzelf te rade kon gaan dat stomen een gezonde optie was, bestelde de Avent met bewaar bakjes. Sinds dien gebruiken we (nog) niet anders! Wat een fantastisch apparaat! Je doet namelijk je fruit of groente in de Avent, stoomt hem, mixed het en Voila! je hebt een baby hapje! Dat deel had ik dus snel onder de knie. Maar dan nu de smaken nog!

En ojha, ben jij wel goed in koken? Dan is een staafmixer net zo handig hoor!! Heus! (of vork, prak prak)

De tip om te beginnen met groente is wel een goede. Zo wennen de mini’s niet meteen aan een te zoete smaak van fruit. Ook is het advies vaak om hetzelfde hapje aan te bieden voor drie dagen achterelkaar. Vooral in het begin is het nog zo wennen al die nieuwe smaken. Dus dan is het eigenlijk niet zo slecht idee om je mini drie keer hetzelfde te geven, om zo rustig te wennen aan de smaak. Nadat wij braaf zijn begonnen met drie keer wortel te geven en drie keer broccoli waren we er al snel achter dat Nora eten toch een van de belangrijkste dingen van de wereld vind en dat dat drie keer niet echt heel nodig was. Wij zijn dus heel snel al overgestapt naar gevarieerde hapjes en fruit hapjes. (dit is dus wel heel persoonlijk! Is jou mini niet zo heel gek op dat gekke prutje? Dan zou ik doen wat jij fijn vind. Misschien toch nog even 1 groente prutje per keer ). Wat ik ook wel belangerijk vond was dat er een vast moment van de dag een hapje gegeven werd. Dit kan je ook zelf indelen zoals jij dat wilt. Wij merken wanneer er regelmaat in onze dag zit, dat niet alleen de mini daar rust in vind. Maar wij ook.

De beste praktische tips voor je op een rij:

1# Begin met groente, zo went je kleine niet meteen aan zoete smaken
2# probeer eerst  groentes met een milde smaak, zoals pompoen , bloemkool en worteltjes
3# vries gerust een deel van je prutje in. Handig zijn in het begin ijsklont houders. Dan kan je er zo uit drukken hoeveel je er nodig hebt. Eerst begin je met 1 ijsblokje. Want dan zijn het nog proef hapjes en als je mini het heel lekker vind kan je zo een extra blokje er bij doen. Later kan je cupcake vormpjes gebruiken.
4# geef je hapje op een vast tijd stip
5# extra mini tip. Neem een slap die groot is! Misschien wel zo 1 van de IKEA die als soort regenjas werkt. Want het gaat mis! Heus! Overal. Vooral als het rood is en de mini heeft wit aan.


O ja, en dan kan je los! Want je hebt netjes gewacht en je hebt testhapjes gedaan (dat ging goed!) en dan kan je gaan spelen met smaken. Nu is dat vanaf 4 maand tot 6 maand nog best moeilijk om origineel te blijven. Maar met een paar verschillende groentes en fruit kom je een heel eind. ( en stiekem heeft jou mini vast ook een favoriet die je vaak kan herhalen!)

We hebben verschillende hapjes geprobeerd. Maar Nora is toch wel een “Hollandse pot” dame. Aardappelen zijn ook lekker ;-). (natuurlijk kan je helemaal los gaan met de quinoa en vis. ieder zijn ding!) Hierboven en onder is dan ook onze favoriet (nu nog steeds nu Nora 11 maand is). Orange baby uit het easy peasy boek. Super simpel en zo lekker. Ik maakte altijd meteen meerdere hapjes. Dus de hele baby stomer zat vol. (in het begin hebben wij er geen smaak aan toegevoegd dat hoeft gewoonweg nu nog niet. Later kan je los met kruiden, boulion of extra vis of vlees)

# Halve oranje zoete aardappel
# Handje wortels (2 a drie wortels)
# Handje pompoen


Als je niet zoveel tijd hebt en je wilt toch je eigen hapjes maken. Dan zijn de groente combi zakjes van de supermarkt ook handig!

Goede groente combinaties zijn ook:

Aardappel + bietjes + appel
zoete aardappel + broccoli + bloemkool + worteltjes
aubergine + courgette
wortel + doperwten + aardappel
aardappel + venkel + peer
avocado + zoete aardappel


Soms moet er even over nagedacht worden of het wel lekker is.. Gelukkig vind Nora tot nu toe nog bijna alles lekker! Maar ja, je weet maar nooit. Kan zo nog om slaan! We hebben 1 hapje geprobeerd met spinazie, avocado en pasta. Die was te vies! nou.. dikke prima. Die dus niet meer 😉


Gaat jou mini (straks) ook naar de opvang. Overleg dan wat je wel graag wilt dat ze te eten krijgen en wat niet. Dat is helemaal niet gek. Ook kan je dus extra prutjes maken en deze in de vriezer doen. Dan kan je dus mooi je eigen hapjes mee geven.

Wij gaven Nora soms ook een stukje gestoomde groente die niet gepureerd was. Zodat Nora zelf kon gaan ontdekken hoe de geur, smaak en de structuur van de groente was.  (we zijn geen Repley-methode big fans, maar vinden het wel goed dat Nora niet alleen geprakt voedsel eet. Dus als het zacht voedsel is, denk aan broccoli en zachte peer dan is het wel lekker om mee te happen. Net echt zo samen aan tafel! Gezellig!  En ojha! Nora had vrij snel 6 tanden! Dus stukje bijten is hier geen probleem. )


De fruithapjes zijn hier altijd een feest! In het begin werd ons dan ook gevraagd, hoeveel Nora at als hapje. Hoeveel Nora at? Nou echt geen 1 ijsblokje vol. Het waren toch echt wel goede hapjes fruit (halve banaan, halve appel en halve peer! dikke jum!!) Zoals je op de foto’s ziet is rood fruit bij ons een favoriet! Maar je kunt zoveel lekkere fruit hapjes maken.

Hier onze favorieten:
Blauwe bes + meloen
bosvruchten + banaan + appel
banaan + appel + peer + blauwe bes
abrikoos + perzik
appel + bietjes


Fruithapjes hebben we dan ook volop gemaakt! We zijn begonnen met alleen appel of bijvoorbeeld peer te stomen en dat te pureren tot moes. Maar je word al snel creatief en gaat smaken mengen. Onze stomer liet door het stomen ook vaak wat vocht achter (volgens mij hoort hij dat niet te doen, maar het gebeurde hier) wij maakten dus van het vocht en overgebleven fruit, fruit ijsjes. Die weer in de middag als tussendoortje lekker opgegeten konden worden!

In het begin deed ik de fruit ijsjes in ijsklont bankjes met een stokje er in. (deze stokjes komen weg bij sostrene grene) Dat was groot genoeg voor Nora .

Later maakten we wat grotere ijsjes. Ook lekker voor onszelf . Deze ijsvormpjes kan je eigenlijk overal wel vinden. Denk aan de HEMA en IKEA.


Ik heb dus nu altijd ingevroren fruit in de vriezer liggen! Hierdoor worden de hapjes net even wat zoeter en lekkerder. Maar ook de favoriete groentes van Nora liggen in de vriezer. Want soms vergeet je gewoon weg je groentes te kopen en hoe handig is het dan dat je je pompoen en broccoli in de vriezer hebt liggen. (ook biologisch verkrijgbaar!)

Al met al is het dus een klein beetje uitzoeken wat er bij jou familie past. Je kunt veel hierover terug vinden in boeken en het grote internet. Maar vraag ook eens aan je vriendinnen of nog beter je grote zus! Hoe deed jij dat? Als onwetende over voedsel was mijn zus geweldig! Misschien heb jij ook wel zo iemand in de buurt. Ik wens jou in ieder geval heel veel plezier met de eerste hapjes. Wij genieten er zo van! Ik hoop jij ook!

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

BewarenComments are closed.