OPENDAG BIOTOOP

Op 21 mei was er een open dag bij de Biotoop in Haren. Dit is maar 1 keer per jaar dus wij hadden hem al een tijdje op de agenda staan. Haren ligt vlak bij Groningen dus we konden er zo op de fiets heen met z’n drieetjes! Ja, de mini ging natuurlijk gewoon mee! De Biotoop is als je binnenkomt een raar complex! Het gebouw is groot, grijs en grauw. Maar doordat er nu allemaal creatieven mensen in de biotoop wonen en werken, komt het gebouw tot leven en word het zelfs (durf ik dat te zeggen, jawel ) mooi, creatief en groen!

“De biotoop” is sinds enkele jaren de nieuwe naam van het voormalige Biologisch Centrum van de Rijks Universiteit Groningen. Het complex, ruim 50 jaar geleden gebouwd word nu door Carex sinds 2013 beheerd. Momenteel wonen en werken er meer dan 300 mensen in de Biotoop met een totaal vloeroppervlak van wel 30.000 m2 op een terrein van wel 8 hectare is het een van de grootste creatieve broedplaatsen van ons land en veruit de groenste! Kunstenaars, ontwerpers, muzikanten, architecten, web-ontwikkelaars, meubelmakers, houtbewerkers – in de Biotoop opereren disciplines en ambacht rakelings langs elkaar. Met als resultaat, onverwachte raakvlakken en innovatieve samenwerkingen.

Zo kan je tijdens de open dag bij veel ateliers binnen kijken. Er is zijn zo veel verschillende mensen die hier werken. Van zeepmakers, meubelmakers, architecten, papiermakers tot noem maar op! Alles wat creatief is, is welkom hier in de biothoop. Iedereen heeft dan ook zijn eigen plekje op zijn manier ingericht. Dat maakt het juist zo mooi om hier rond te lopen. (een soort van FUNDA maar dan voor creatieven. Ik weet dat jij ook stiekem vaak op FUNDA kijkt, dus je kent het gevoel 😉 )

De mini vond het enig! We hebben haar achter in de TULA genomen zodat ze alles mooi kon zien! (lang leven de TULA!)

In het zeep atelier van SOAP7  word zeep met de hand gemaakt.Het grootste verschil met fabriekszeep is dat handgemaakte natuurzeep geen ingrediënten uit de petro-chemische industrie bevat. Geen conserveermiddelen, schuimverbeteraars, stabilisatoren, geur- en kleurstoffen; dé veroorzakers van huidirritaties. De  zepen van SOAP7 worden op ambachtelijke manier gemaakt, met veel geduld en liefde. Dat zie je ook terug op de werkplek van SOAP7. Alles word zorgzaam met de hand gemaakt en ingepakt en wat ruikt het er lekker! Wij hebben een stukje body butter meegnomen! Die was geweldig!

Ik vind het geweldig om bij iemand anders in zijn atelier te kijken. Op dit soort open dagen zijn de werkplekken opgeruimd zodat iedereen naar binnen kan en rond kan kijken (zonder over alles heen te vallen of op natte verf te staan) Maar je ziet nog wel echt heel duidelijk hoe iemand werkt! Ik hou er zo van!

Naast de biotoop zit de zelfoogsttuin. Ook hier kon je door heen lopen (je snapt natuurlijk door mijn nieuwe “hobby” dat ik dit fantastisch vond!)  ‘Het proefveld’ is een zelfoogsttuin waar mensen zelf hun groenten, kruiden en bloemen komen oogsten. Er is een assortiment van meer dan 30 soorten groenten en 15 soorten kruiden. De bedoeling is om 7 verschillende kruiden en groenten per week aan te bieden. ‘Het proefveld’ is een duurzame onderneming, zonder winstoogmerk. Er zit een soort restaurant kas bij de tuin waar er gezamenlijk gegeten kan worden van de groentes uit de tuin! Hoe leuk!

Tipi tent voor de kids en een heerlijke lunch voor de ouders! Ik vond het top geregeld. Omdat het zo groot was hebben we heel wat stappen gemaakt. Nora lag dan ook lekker aan het einde te slapen. Het was echt een leuke open dag en zeker een aanrader voor volgens jaar! Neem gerust de kids mee, want alles is kids proof! Volgend jaar gaan wij zeker weer!

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

BewarenComments are closed.