WONEN IN GRONINGEN

Dit is al weer het vierde jaar dat ik in de organisatie zit van Wonen in Groningen. Dit is de route die langs de woonwinkels door het centrum van Groningen heen gaat. Winkeliers en ontwerpers presenteerden dan speciaal ingerichte tafels met o.a. keramiek, textiel, glaswerk, lampen en de laatste ontwikkelingen op het gebied van food en eating design. Iedereen kon de route lopen, ervaren en dingen komen proeven want het thema dit  jaar was aan tafel! Doordat het Wonen in Groningen weekend precies in mijn verlof viel, kon ik dit jaar de route zelf lopen en meedoen aan een workshop! Het was geweldig om een keer de route te lopen, zonder dat ik aan het werk was. Maar toch goed kon zien wat voor moois wij neer hadden gezet. Nora was dit weekend voor het eerst uit logeren bij Oma, dus ik kon het hele weekend mee genieten (en een klein beetje helpen in FOLK en met mijn collega’s van de organisatie)

Zo was er dit jaar ook de mogelijkheid om in de winkels die meededen om daar te dineren. Ook bij laif en nufer was er een grote groep die zich hiervoor hadden aangemeld. Zo werd er een combinatie gemaakt met een restaurant dat bij hun in de winkel kwam serveren. Maar er waren ook een aantal gangen die door een ontwerper waren samengesteld. Zo kon je nieuwe smaken proeven en bijvoorbeeld karamel vogels eten! Het zag er in ieder geval prachtig uit.

In de winkel werden ook witte chocolade bloemen met vernieuwend smaken verkocht en live gemaakt. Alleen de vormgeving is al een plaatje. Maar je snapt dat ik een aantal bloemen heb gekocht en geproefd. Ze waren ook echt heerlijk. Zo waren er op alle plekken in de route meer dingen te beleven. Wij hadden in FOLK conceptstore, Hella Duijs die alles vertelde over haar keramiek. Zo konden de bezoekers horen van een ontwerper waarom een hang gemaakt product nou duurder is dan eentje die uit de fabriek komt. Het is een heel proces waar een ontwerper door heen gaat en deze kan je dan tijdens dit weekend laten zien.

In de route stond atelier NL met een installatie met hun prachtige werk. Atelier NL is de studio van ontwerpers Lonny van Ryswyck en Nadine Sterk. Het werk van Atelier NL richt zich op passioneel en uiterst doorwrocht onderzoek naar en analyse van de natuur en de aarde, en alles wat deze voortbrengen. Klinkt heftig, het komt er op neer dat er gekeken word naar materiaal dat uit de natuur word gehaald om zo hiermee producten te creëren. Zoals aarde. Het duo is dan ook door heel nederland gegaan om zo op verschillende plekken, verschillende soorten aarde te ontdekken. Hiermee testen ze wat de grond precies in zich heeft. Alleen de testjes en documentatie zijn al prachtig om te zien. Uiteindelijk word er met de aarde glaswerk gemaakt of keramiek.   De installatie stond dit weekend bij 024 in de Oosterstraat! Die hadden hiervoor een geweldige ruimte klaar gemaakt. Zodat je alles goed kon bekijken.   Het keramiek en het glaswerk is gemaakt van aarde die het duo zelf uit de grond heeft gehaald.

  

Om op zoek te gaan naar verschillende soorten lagen aarde gingen wij bij de Matinitoren graven. Door verschillende witte emmers te vullen konden wij goed het verschil zien.  De bovenste laag die we vonden was aardig donker maar hoe dieper we gingen, hoe meer kleur verschil we kregen. Dat betekent dan dus ook dat je door 1x op dezelfde plek te gaan graven verschillende aardewerk kan produceren!

Dit zand dat we gevonden hadden namen we mee naar de workshop plek bij 042. Er stond een tafel dus klaar voor ons om het zand te malen en te kijken wat voor pigment het zou geven. Hieronder zie je dus al zand dat gevonden was op verschillende plekken. Hoe tof om te zien wat het verschil is!  

Met een bakkie koffie er bij konden we aan de slag! Je moet nog best wat doen om een beetje zand om te zetten in een piment kleur.

Hieronder het resultaat! Je kan dus kijken wat voor kleur het zand geeft! Dat zie je rechts op de foto. Maar je kan er dus ook  nog een stapje verder gaan en dit bakken. Dan krijg je keramiek! Alleen het proces van Atelier NL is al indrukwekkend. Alles word gedocumenteerd en bijgehouden.  

Save

Save

Save

Save

Save

Save

SaveComments are closed.